Zavrieť

Žiadne produkty v košíku.

Obrázok tohto článku

Olejová povrchová úprava drevenej podlahy je veľmi obľúbená, pretože vytvára krásny vzhľad a vyzdvihuje prirodzený charakter dreva na pohľad aj na dotyk. Zároveň pomáha odpudzovať vodu a optimálne chráni podlahu pred prachom a nečistotami. V závislosti na tom, aká záťaž pôsobí na podlahu, je olejovaná podlaha z tvrdého dreva vystavená prirodzenému opotrebovaniu. Kľúčom k zachovaniu dlhej životnosti je preto pravidelné čistenie a údržba. Stačí dodržiavať pár základných pravidiel údržby a zvoliť si správny čistiaci a údržbový prostriedok, aby povrch podlahy vydržal dlho pekný a bol optimálne chránený. Čistiace prostriedky na olejované podlahy ponúkajú iné zloženie, ako bežné univerzálne prostriedky.

Ako chrániť a čistiť olejované drevené podlahy

Chrániť olejované drvené podlahy je jednoduché. V prvom rade, aby sa zabránilo zbytočnému poškriabaniu drevenej podlahy, mali by byť pod všetkým nábytkom, najmä na nohách stola a stoličiek nalepené plstené (filcové) podložky. Tie chránia podlahu pri posune nábytku. V prípade používania kolieskových stoličiek sa odporúča použiť vhodnú podložku. Vo vstupných priestoroch by mali byť umiestnené rohože a behúne, pretože špina a piesok, ktoré sa dostávajú dnu môžu pôsobiť na podlahu ako brúsny papier.

                                                                                                                   

 

Ďalej je dôležité udržiavať drevenú podlahu vždy čistú. Pri pravidelnom dennom čistení sa odstraňuje prach a nečistoty, ktoré by mohli poškriabať alebo zmatniť povrch podlahy. Denné čistenie sa odporúča vykonávať pomocou vysávača s mäkkým kefovým nástavcom, pomocou zmetáka alebo suchým mopom, ktorý je určený na suché upratovanie ( napr. mopy Bona s utierkou Bona Dusting Pad). Na mokré čistenie drevených olejovaných podláh sa odporúča používať čistiaci prostriedok špeciálne určený pre drevené olejované podlahy– napr. Bona čistič na olejované podlahy, ktorý efektívne vyčistí podlahu. Prípravok stačí nastriekať na podlahu a zotrieť mopom Bona. Skvelou alternatívou je aj striekací mop Bona Spray Mop Premium, v ktorom je náplň s čistiacim prostriedkom integrovaná. Pokiaľ sa na podlahu dostane jedlo alebo nápoje, je nutné miesto ihneď utrieť, čím sa zamedzí prípadnému trvalému poškodeniu alebo zafarbeniu podlahy.

                                                                                                                   

Na drevené olejované podlahy sa neodporúča používať univerzálne čistiace prostriedky, ktoré sú dostupné na trhu, pretože na povrchu obvykle zanechávajú matný povlak a rovnako môžu povrch podlahy poškodiť.

                                                                                                                                                       

Bona Premium čistič na olejované podlahy 850ml                         Bona Premium čistič na drevené podlahy 850ml

 

Údržba naolejovaných drevených podláh

 

Aby si naolejované drevené podlahy zachovali svoju krásu, odolnosť a lesk, je potrebné ich pravidelne nasýtiť údržbovým olejovým prípravkom, tzv. osviežovačom – napr. Bona Oiled Wood Floor Refresher. Tým sa zabezpečí, že drevené póry budú nasýtené a budú odpudzovať látky a kvapaliny, ktorým je podlaha vystavená.

Bona Oiled Wood Floor Refresher– tento špeciálny údržbový prípravok na olejované podlahy je určený pre opotrebované podlahy na obnovenie pôvodného lesklého vzhľadu. Vyživuje existujúci povrch, obnovuje farbu a zároveň vytvára ochrannú vrstvu, ktorá zjednodušuje budúce čistenie. Je pripravený na okamžité použitie, je rýchloschnúci a šetrný k životnému prostrediu. Je vyrobený z prírodných olejov (obsahuje ľanový olej) s minimálnym obsahom rozpúšťadiel. Produkt je označený certifikátom GreenGuard.

    Osviežovač olejovaných podláh Bona Oiled Wood Floor Refresher

Vlastnosti:

  1. Pridaná olejová zložka znovu nasýti podlahu v oblastiach, ktoré sú vysušené opotrebovaním alebo častým čistením.
  2. Po nanesení a zaschnutí osviežovač vytvorí tenkú ošetrujúcu vrstvu, ktorá zjednodušuje čistenie, chráni podlahu pred škvrnami a zlepšuje odolnosť podlahy proti vode a rozliatym tekutinám.
  3. Obnoví lesk olejovanej drevenej podlahy.

Ak ste položili drevenú olejovanú podlahu v miestach, kde hrozí poliatie vodou, ako napr. v kuchyni, naneste na podlahu osviežovač Bona Oiled Wood Floor Refresher, aby ste im pridali dodatočnú ochrannú vrstvu.

Poznámka: Veľmi suché/ poškodené olejované podlahy si môžu vyžadovať nanesenie štandardného oleja predtým, ako sa použije osviežovač Bona.

Postup aplikácie osviežovača Bona:

  1. Pred aplikáciou prípravku odstráňte z podlahy prach a v prípade potreby podlahu vyčistite.
  2. Potom začnite kontrolou podlahy, či sa na nej nenachádzajú obzvlášť suché miesta.
  3. Navlhčite čistiacu utierku Bona osviežovačom a jemne ho votrite do týchto miest.
  4. Nalejte osviežovač širokou vlnovkou na časť podlahy a rozotrite ho pomocou mopu Bona a utierkou Bona.
  5. Pokračujte v práci po častiach, kým nebude ošetrená celá podlaha. Aplikujte v smere dreva alebo tam, kde to nie je možné, v smere k oknám. Nie je potrebné žiadne strojové leštenie.
  6. Nechajte osviežovač uschnúť (suchý na dotyk za 20- 40 minút). Po 1-2 hodinách je podlaha pripravená na ľahšiu záťaž chôdzou.
V prípade, že je opotrebovaná len časť podlahy, prípravok sa môže aplikovať aj lokálne.

Ako často sa aplikuje osviežovač na drevenú olejovanú podlahu?

Proces osvieženia olejovaných podláh sa odporúča vykonávať pravidelne a zopakovať ho vždy, keď vaša podlaha alebo jej časti začnú po každodennej záťaži vyzerať mdlo a opotrebovane. Platí to hlavne pre podlahy, ktoré sú silne namáhané a sú často čistené.

  • Ak sú podlahy vystavené nízkemu zaťaženiu, napr. v spálňach a obývacích izbách, osviežovač stačí použiť približne 1-2 krát za rok.
  • Pre podlahy, ktoré sú vystavené strednému zaťaženiu, napr. v chodbách alebo kanceláriách, kde sa pohybuje veľa ľudí sa odporúča používať osviežovač cca 1 krát mesačne.

Udržiavaním podlahy v priebehu času predĺžite jej životnosť a zároveň zachováte dlhodobo krásny vzhľad.

 

function add_custom_label_link_with_tooltip() { ?> function add_custom_label_link_with_tooltip() { ?>